Videóformátumok
Azoknak akik szeretik megkérdezni egy filmnél, hogy milyen a minősége!

www.vcdq.com

A fenti oldalon megtalálható az Internetről letöthető összes film információja, A~^(o)gy mint: minőség, screenshot, mások véleménye, stb. Tehát akit érdekel efféle információ, utána nézhet.

Figyelem! A oldalról semmit nem lehet letöteni, kivéve a képeket és mintákat a filmből! Pusztán azért van, hogy egy jó információforrásként szolgáljon!


CAM:
A cam egy, a moziban (általában digitális videokamerával) felvett film ripje. (1) Néha használnak hozzá egy kisméretu, háromlábA~^(o) állványt is, de ez gyakran nem lehetséges, ezért a kamera rázkódhat. Ezen felül a film folyamán nem mindig ülnek nyugton, és lehet, hogy nem pont a vászonnal szemben (="szögbol") vették fel. Ha jól van megvágva, akkor ezt nehéz megállapítani, hacsak nincsen felirat a vásznon. De gyakran A~^(o)gy hagyják, hogy a kép alsó és felso széle nem párhuzamos. A hangot a kamera beépített mikrofonja veszi fel, illetve onnan másolják át, és -különösen vígjátékok esetében- néha nevetés hallható a film során. Ezen tényezok miatt a kép- és a hangminoség gyakran silány, de néha, ha szerencsénk van, szinte üres teremben vették fel és az audiójel is viszonylag tisztán hallható.

TELESYNC (TS):
A telesyncre is ugyanaz vonatkozik, mint a CAM-re, kivéve hogy külso~ hangforrást használ (leginkább a székben, a halláskárosultak számára elhelyezett audiobemenetet). A közvetlen hangforrás nem egyenlo~ a jó mino~ségu^ hangforrással, mivel sokféle háttérzaj bezavarhat. A telesyncet gyakran üres teremben, vagy a vetíto~fülkébo~l veszik fel profi kamerával, mely jobb képmino~séget eredményez. A TS-ek mino~sége tág határok között mozog, nézd meg a mintát (2), mielo~tt a teljes release-t (3) letötenéd. A telesyncek nagy százaléka tulajdonképpen rosszul elnevezett CAM.

TELECINE (TC):
A telecine gép olyan szerkezet, mely a filmtekercsrol digitálisan másolja át a filmet. A kép- és hangminoség valószínuleg nagyon jó, de a készítéséhez szükséges gép és a kötségek miatt a telecine-k nem valami gyakoriak. A film oldalaránya (4) általában helyes, de léteztek 4:3-as telecine-k is. Remek példa a tavaly (? :) ) kiadott JURASSIC PARK 3 TC. A TC-t ne keverjük össze a TimeCode-dal, mely egy, a filmen látható számláló.

SCREENER (SCR):
AEgy pre-VHS (5) szalag, melyet promóciós célokból küldenek köcsönzokbe, és más helyekre. A screenert VHS szalagon adják ki, és általában 4:3 (teljes képernyos) az oldalaránya. Legnagyobb hátulütoje a "ticker" (üzenet, mely pl. a képernyo alján futva informál a szerzoi jogokról és másolásvédelmi telefonszámról). Továbbá, ha a szalagon sorozatszám, vagy bármi egyéb olyan jelöés van, mely a szalag forrásához vezethetne el, ezeket kitakarják, általában az adott rész feletti fekete jellel. Ez néha csak pár másodpercig tart, de sajnos néhány kópián az egész film során látható, és elég nagy is lehet. A felhasznált eszközöktol függoen, a screener minosége a kiválótól (ha MASTER kópiáról készült) a nagyon silányig terjedhet, ha másolt szalagról, régi videomagnóval, gyenge képdigitalizáló eszközzel készítették. A legtöbb screenert VCD-n terjesztik, de néhány SVCD-s próbálkozás is elofordult, minoség tekintetében változó eredménnyel.

DVD-SCREENER (DVDscr):
Ugyanazok a jellemzoi mint a screenernek, csak DVD-rol szedik le. általában letterbox (6), de a boltban kapható DVD extrái nélkül. A "ticker" általában nem a fekete csíkokon van, és zavarja a filmnézést. Ha a ripper ügyes, a DVDscr-nek nagyon jó minoségunek kell lennie. általában SVCD-n vagy DivX/XviD-ben terjesztik.

DVDRip:
A végleges, kiadott DVD másolata. Ha csak lehetséges, azelott kiadják, mielott hivatalosan a boltokba kerülne (pl. Star Wars Episode II), és ismét csak kiváló minoségunek kell lennie. A DVDRipeket SVCD-n vagy DivX/Xvid-ben terjesztik.

VHSRip:
Boltban kapható VHSrol szedik le, leginkább a görkorcsolyás/sport videók, és a pornófilmek.

TVRip:
Egy tv-epizód, mely vagy a tv-hálózatból származik (legjobbak azok, amelyeket digitális kábel/muholdas eszközök felhasználásával készítettek), vagy "pre-air" (musorszórás elotti) származik a musort a tv-hálózatba pár nappal korábban küldo muholdas feladóállomásokról (néha sercegés keveredik bele). Néhány musor, mint pl. a "WWF Raw Is War" plusz részeket tartalmaz, és a ripekben benne vannak a "piszkos meccsek", a kamera- és a kommentár-tesztek. A PDTV (7)-t digitális, PCI tv-kártyával szedik le, általában ez nyA~^(o)jtja a legjobb eredményt, és a terjeszto csapatok hajlamosak ezeket SVCD-n kiadni. A TV-scene a VCD/SVCD/DivX/Xvid ripeket mind támogatja.

WORKPRINT (WP):
A workprint egy, még be nem fejezett film másolata. Hiányozhatnak belole egyes jelenetek, a zene; a minosége pedig a kiválótól a nagyon silányig változhat. Néhány WP nagyban különbözik a végso változattól (Men In Blackben nincsenek benne az idegenek, helyükön színészek vannak), és tartalmazhatnak plusz jeleneteket (Jay és Néma Bob). A WP csinos kiegészítoje lehet a gyujteményünknek, ha már megszereztük a jó minoségu végleges változatot.

DivX Re-Enc:
A DivX Re-Enc olyan film, amit az eredeti VCD formájáról szedtek le, és A~^(o)jrakódolták egy kicsi DivX fájlba. Leggyakrabban a filemegosztókon találhatóak, általában a megnevezésük így néz ki: Film.Neve.Csapat.(1of2) stb. Leggyakoribb csapatok a SMR és TND. (? mikor Ezeket általában nem éri meg letöteni, kivéve ha annyira bizonytalan vagy a filmmel kapcsolatban, hogy elég belole egy 200 megás változat. általában érdemes elkerülni ezeket.

Watermarks:
Rengeteg film asian silverekbol/PDVD-kbol (ld. lentebb) származik, és ezeket az illetékeseik (készítok, terjesztok, stb) megjelöik, általában egy (kezdo)betuvel, vagy kis méretu logoval, leggyakrabban a kép valamelyik sarkában. Leghíresebbek a "Z", az "A", és a "Födgömb (Globe)" vízjelek.

Asian Silvers / PDVD:
Ezeket a filmeket ázsiai kalózok adják ki, és általában néhány csapat megvásárolja oket, hogy aztán sajátjaként adja ki oket. A silverek nagyon olcsók, és sok országban könnyen hozzáférhetok, és könnyu kiadni oket. Ez az oka annak, hogy miért van belolük pillanatnyilag olyan sok a scene-n, leginkább olyan kis csapatok nevével fémjelezve, akik nem érnek meg pár release-nél többet. (Megjegyzés: az asian silverek általában VCD formában vannak). A PDVD ugyanez, csak DVD-n kiadva. Cserélheto feliratokkal rendelkeznek, a minoségük pedig általában jobb, mint a silvereké. UgyanA~^(o)gy rippelik oket, mint a normál DVD-t, de általában VCD-ként adják ki.

BDRip:
Azon ripek, melyek közvetlenül a BluRay lemezről készülnek.

BRRip:
Azon ripek, melyek már egy korábban meglévő 720p/1080p változat A~^(o)jbóli lekódolásából kerülnek a közösség elé.

R5:
A hivatalos DVD-megjelenés előtti, masterizálás és extrák nélküli kiadás, amit a kiadók azért dobnak piacra, hogy megelőzzék a kalózverziókat (a volt szovjet tagállamok területén - ugyanis ők tötik be a vezető pozíciót a kalózkodásban - az R5 ötös régiókódot jelent). Az R5 tulajdonképpen ugyanaz mint a TC, viszont a másolást a stA~^(o)diók végzik, professzionális felszereléssel, és DVD-n, vagy más digitális médiahordozón jelenik meg. A minőségük hozzávetőlegesen olyan, mint az SCR, de a felhasznált nyersanyagtól függően az nagyobb tartományban mozoghat. Mivel az eredeti anyagot nem vetik alá utómunkálatoknak (ennek köszönhetően tud hamarabb megjelenni), ezért a képen előfordulhatnak karcolások, koszolás, és a kontrasztarány is magasabb, a megvilágítás pedig alacsonyabb a hivatalos DVD-hez képest, de mindent összevetve nagyon jó minőségű anyagról van szó.

A scene jelöései:

PROPER [szó szerinti fordítás: "alkalmas, helyes, megfelelő"]
A scene szabályai miatt, aki az adott filmből az első (például) telesyncet kiadja, az nyerte meg a versenyt. De ha az adott release minősége viszonylag silány, ha egy másik csapatnak ugyanabból a filmből szintén van telesync-je (vagy ugyanaz a forrás, csak jobb minőségben), akkor a könyvtár nevébe belekerül a "PROPER" jelöés, hogy elkerüljék a 'dupe' (duplikátum, ugyanaz, csak esetleg más néven) jelzést. A "PROPER" a legszubjektívebb  elöés a scene-n, és általában rengeteg ember vitatkozik arról, hogy a PROPER jobb-e, mint az eredeti release. Sok csoport csak azért ad ki PROPEReket, mert félnek, hogy elveszítik a versenyt. A
PROPER jelzés oka mindig benne kell hogy legyen foglalva a release .nfo fájljában.

LIMITED [szó szerinti fordítás: "korlátozott"]
Egy limited film azt jelenti, hogy moziban történő leadása korlátozott (általában ha kevesebb, mint 250 moziban adják le). általában kisebb filmeket (mint pl. művészfilmek) adnak ki limited-ként.

INTERNAL [szó szerinti fordítás: "belső", ti. kb. "belső használatra"]
Több oka lehet, ha egy release-t internal-ként adnak ki. A klasszikus DVD csapatok sok internal releaset csinálnak, hogy ne legyen belőle 'dupe'. A rosszabb minőségű moziripekből is internal lesz, hogy ne rontsa a csapat hírnevét, vagy a már kiadott ripek (nagy) mennyisége miatt. Egy INTERNAL release ugyanA~^(o)gy hozzáférhető a csapat társ-sitejain ("affiliate site", a csapattal valamilyen kapcsolatban álló hely, mondjuk ftp) mint a többi, de más siteokra nem vihetőek át a csapat site-opjainak ("site operator", pl az ftp gazdája, üzemeltetője, felügyelője, stb) engedélye nélkül. Ennek ellenére néhány INTERNAL mégis kiszivárok az iRC-re vagy a newsgroupokra; ez általában a film népszerűségétől függ. Idén (??? régebben a Centropy-ról azt mondták, hogy "going internal". Ez azt jelenti, hogy a csapat a releaseit csak a site tagjai és operátorai számára teszi elérhetővé. Ez az eredeti definícióhoz képest egy másik jelentés.

STV - Straight To Video (Egyenesen Videóra)
Ezeket a filmeket sosem vetítették mozikban, és éppen ezért jó pár site nem engedélyezi őket.

OLDALARáNY (KA~‰PMA~‰RET-ARáNY) JELZA~‰SEK
A *WS* a "widescreen" (szélesvásznA~^(o), vagy helyesebben: letterbox, ld. (1)), a *FS* pedig a "fullscreen" (teljes képernyős) rövidítése.

REPACK [szó szerinti jelentés: "A~^(o)jracsomagolva"]
Ha egy csapat rossz ripet adott ki, ki fognak adni egy REPACK-et is, amely kijavítja a hibákat.

NUKED [kb. "kilőve, kifüstöve"]
Egy filmet több ok miatt nuke-olhatnak. Az egyes site-ok pl. azért, ha megszegik a szabályaikat (pl. "Telesync-et tilos", de ha a filmmel valami borzasztóan nincs rendben (pl. nincs zene 20 percig, a 2. CD nem ehhez tartozik, stb) akkor globális nuke történik, és az adott filmet a site-ok között cserélgető emberek elveszítik a kreditjeiket. A nuke-olt filmek még mindig felkerülhetnek olyan helyekre, mint a p2p vagy az usenet, de jól teszed, ha megnézed, eredetileg miért volt nuke-olva. Ha egy csapat rájön, hogy valami nincs rendben a release-ükkel, ők is kérhetnek nuke-ot.

NUKE OKAI
itt egy rövid lista arról, hogy általában miért nuke-olnak egy filmet. (főleg DVDRip)
BAD A/R = "bad aspect ratio" (rossz oldal/képarány), az emberek tA~^(o)l kövérnek/vékonynak
tűnnek.
BAD IVTC = "bad inverse telecine", a framerate-k átalakításának folyamata hibás volt.
INTERLACED = mozgás során fekete csíkok lépnek fel, mert hibás a field order
("félképsorrend"

DUPE [kb. "másolat, duplikátum"]

A dupe, egyszerűen szólva: ha valami már létezik, nincs értelme hogy még egyszer létezzen, megfelelő indok (eredetiben itt: proper reason; nélkül.


(1)  kamerára rögzített, onnan lemásolt, feldolgozott médiafájl (jelen esetben. egyébként lehet program ripje, stb.)
(2) sample, általában van egy rövid, kis méretű részlet a filmből, mely alapján el tudod dönteni, megfelel-e.
(3)  maga a csomag, amit a terjesztő csapat kiadott, lehet játék, film, program, stb. általában a release jellemzői a mellékelt .nfo fájlban találhatóak
(4) aspect ratio, képméret-arány, aspektusarány; egy kép magasságának és szélességének aránya.
(5) ezt nem tudom mit jelent pontosan, gondolom a szalag hivatalos megjelenését megelőzően nevezzük pre-nek.
(6) postaláda képernyő; SzélesvásznA~^(o) filmek tévés bemutatásakor alul és felül fekete csík látható, hogy a mozi eredeti arányait megőrizzék. (www.hullamvadasz.hu)
(7)  legvalószínűbb, hogy a Pure Digital TeleVision rövidítése (Teljesen Digitális TeleVíziózás). azt jelenti, hogy egyenesen egy digitális adásról rippelték, az eredeti digitális jel közbenső, analóg átalakítását kihagyva.
(  (sok ftp-n kreditrendszer van, kb. annyi hogy a feltötéseddel valamilyen arányban töthetsz csak le.)
(9) A framerate a másodpercenként megjelenített képkockák számát jelenti. (dvdtodivx.fw.hu)


A cikket kiegészítette: Salvatore
Hozzáadva: 2010-12-24 17:17:35 | Utoljára módosítva: 2012-02-03 21:37:43 | Vissza

© 2010 - 2024 MegamixTracker | MegaUI verzió: 2.5 Beta | Generálás: 0.0621 mp | Mem: 557.17 KB